Първата тестова снимка на “Хеопс. Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium .

...
Първата тестова снимка на “Хеопс. Credits : ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium .
Коментари Харесай

Новият европейски космически телескоп Хеопс започва основната си научна мисия

Първата тестова фотография на “Хеопс ”. Credits: ESA/Airbus/CHEOPS Mission Consortium

. След сполучливо изстрелване през декември и след тримесечен интервал на инспекция на научните принадлежности, европейският галактически телескоп “Хеопс ” е в подготвеност да стартира изследователската си задача в края на април. 

Европейската галактическа организация (ЕКА) оповестява, че телескопът е към този момент провел обещаващи наблюдения на звезди, за които се знае, че имат екзопланети. Очакват се доста вълнуващи открития! 

Първите тестови фотоси (като тази, показана по-горе) бяха снимани в края на януари. Изображенията са съзнателно дефокусирани и това е част от научната тактика на екипа, защото прииждащата светлина от далечните звезди се разгръща върху доста пиксели от детектора – надлежно се усъвършенства точността.

Днес ние знаем за съществуването на повече от 4 000 извънслънчеви планети, а прецизността е основна за тяхното проучване. Доскоро ролята на учените се изчерпваше с това да открият към коя звезда има планета и какви са техните приблизителни размери и маса. Тепърва следва да бъде изучавана тяхната конструкция, формиране и еволюция. “Хеопс ” е първата галактическа задача в историята на човечеството, която няма просто да открива нови екзопланети, а ще изследва характерностите на към този момент откритите планети.

Но преди телескопът да стартира с тази задача, учените трябваше да се убедят, че приборите на “Хеопс ” са в цялостна редовност. Затова откакто бяха осъществени първичните проби през януари и февруари, през март “Хеопс ” стартира да следи звезди, чиито свойства са добре известни. Екипът трябваше да удостовери, че телескопът може да ги следи – и то като е постоянен и акуратен. Всичко се случи съгласно упованията. 

В последните стадии от тестванията “Хеопс ” бе ориентиран към две звезди с налични планети. Една от тях бе HD 93396, жълта звезда на 320 светлинни години от Земята. Звездата е малко по-хладна и три пъти по-голяма от Слънцето. Около нея обикаля KELT-11b, газова планета, която е 30% по-голяма и се намира в орбита, която е по-близка от тази на Меркурий по отношение на Слънцето. Благодарение на “Хеопс ” учените съумяха да изчислят доста тъкмо диаметъра на планетата – 181 600 километра, като несигурността е плюс минус 4 300 километра. Според думите на Уили Бенц от университета в Берн измерванията от новия телескоп са пет пъти по-прецизни спрямо тези, получавани в наземни условия.

Европейската галактическа организация (ЕКА) оповестява, че продължаващата пандемия от ковид не се отразява значително върху работата на “Хеопс ”. Още през първите седмици след изстрелването екипът е съумял да автоматизира по-голяма част от командването на телескопа и свалянето на данните, тъй че когато рецесията се развихри през март, автоматиката към този момент действаше и въздействието се оказа минимално.

Сега, в края на април, научната работа към този момент стартира. Учените са пристъпили към наблюдението на някои от най-ранните си цели – в това число гореща супер-Земя, известна под обозначението 55 Cancri е, която е покрита с океан от лава, както и един “горещ Нептун ” GJ 436a, който губи атмосферата си.

Напомням на читателите, че телескопът “Хеопс ” е създаден от Европейската галактическа организация (ЕКА) в партньорство с Швейцария плюс консорциум, управителен от университета в Берн и с присъединяване на институции от Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Англия. 

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР